domingo, 15 de noviembre de 2015

Entorn a les XIII Jornades Històriques de la Societat Històrico-Arqueològica Martí i Bella.


Avui han conclós les XIII Jornades de la Societat Històrico-Arqueològica Martí i Bella, que enguany s'han dedicat al món fenici i púnic a Menorca i a les Balears.
 La veritat és que han sigut bén interessants les jornades. S'han explicat ponències de molt de nivell, amb professors i investigadors de primera línia, i s'ha posat en evidencia, una vegada més, que ha Menorca hi ha un enorme potencial per a posar al descobert. Fan falta recursos i equips d'investigació que hi puguin treballar, La resta és a l'abast. Grates un poc -no ho dic ara només en el sentit d'excavar- i les dades surten a la llum. Dades tan interessants com les posades al descobert per l'equip de la Universitat d'Alacant, amb Fernando Prados i el projecte Modular, estan obrint unes portes que estan oferint ja, espectaculars visions de la nostra prehistoria més recent.
  Les evidencies de que a alguns poblats talaiòtics s'hi varen construir muralles i defenses seguint patrons helenístics -púnics?, grecs? romans?- tal i com ha demostrat l'equip de Modular, ens obre unes perspectives que poden fer reinterpretar una part de la prehistoria i historia antiga menorquina.
  El catedràtic de Historia Antiga Adolfo Dominguez Monedero va fer una exposició brillant i molt documentada sobre el paper dels foners baleàrics, fent un repàs de les batalles en les que varen participar. Especialment destacat va ser el paper que varen tenir a la batalla de Cannas, on una pedrada va deixar fora de combat a un dels dos consuls romans Lucio Paulo, precisament el més capacitat per a les arts de la guerra, deixant al comandament de les tropes al més inepte. Com diu el professor Dominguez, no sabem si el resultat de la pedrada al consul va ser determinant per a la batalla o no, però que hi va poder influir, si que podría ser. El fet que els que tiraven les pedres eren balears, els famosos foners, posa un punt d'interès en aquest fet.
  Les exposicións sobre els derelictes i fondejadors, i les rutes marítimes de navegació i comerç de fenicis i cartaginesos varen ser també molt interessants. El professor Mederos va destacar les importants investigacions duites a terme pel també professor Victor Guerrero, qua han posat les bases sobre aquestes investigacions a les nostres illes i a altres indres de la mediterrània occidental. La influencia que aquests pobles varen tenir sobre les poblacions indígenes de les Balears s'està posant de cada dia més al descobert.



El conjunt de comunicacions presentades també han sigut interessants des de el punt de vista que entraven en detall d'alguns aspectes de les investigacions. Estudis de fauna, de terracotes, de paraments, prospeccions, excavacions, ens han dibuixat un panorama de gran interés, que de ben segur obrirà noves portes a la investigació, i nous interrogants.
  He de dit que a Menorca tenim experts en aquest camp, que han demostrat un gran coneixement de la materia. En Joan De Nicolás ha sigut l'amfritrió que ha possibilitat que el projecte Modular arribi a l'illa, i ell mateix ha demostrat el seu saber i coneixement sobre la prehistoria i historia antiga de Menorca.
  I tot açò gracies a la feina de la Societat Historico-Arqueologica Martí i Bella. Una gran iniciativa que ha de continuar per a les proximes edicions.



No hay comentarios:

Publicar un comentario