Avui capvespre, mentre esperavem a que arribés l'avión de Palma, sa meva filla i jo hem anat un moment al talaiot de Torelló. És un dels meus monuments preferits, per la seva magnífica conservació, i perque des de dalt es pot contemplar un bon troç del paisatge del llevant menorqui.
Vaig escriure fa uns dies sobre el possible edifici que tindria adossat aquest monument per la seva banda Est. Avui rallaré del mateix monument turriforme. Torelló és un dels millors exemples de talaiot que es conserva a Menorca, i per aquest motiu està inclós dins la llista indicativa a patrimoni mundial de la UNESCO que ha presentat el Consell Insular de Menorca. Espero que acabi be el procés. HI ha molta feina darrera l'expedient, i pens sincerament que la prehistoria de Menorca, per la seva originalitat, per la seva bona conservació, s'ho mereix.
Fa temps que hi ha dues pedres del talaiot me tenen intrigat. Son dues pedres que sobresurten el parament exterior del talaiot, i que están totes dues al mateix nivell, just adalt i molt devora la monumental porta adintellada.
És evident que aquestes pedres, planes, varen ser col·locades en aquest lloc amb tota la intenció. Però a día d'avui, és dificil saber quina devia ser la seva funció original. Serien les bases d'alguna estructura de llenya que ha dessaparegut? Quina relació podria tenir amb l'edifici dessaparegut que tenia al davant?
Sabem que dalt del talaiot hi havia una cambra coberta amb grans lloses de pedra, probablement sostingudes per una columna polilítica de grans pedres redones, algunes de les quals han quedat al descobert en llevar una part del vértex geodèsic que hi havia -encara hi és- al cim. M'imagino que la coberta d'aquesta cambra estaría sostinguda per un gran pilar central sobre el que es situarien les grans lloses de la coberta. Devía ser un magnífic exemplar de talaiot. Una pena que la falta de conciencia destruís la cambra per col·locar la base del vértex i, després, la senyal luminosa de l'aeroport que adverteix de la presencia del talaiot. Les excavacions que en Lluis Plantalamor va dur a terme a l'interior de les restes de la cambra superior varen posar al descobert un nombrós conjunt de llumetes d'època romana, per la qual cosa tot indica que el cim i la cambra del talaiot varen tenir un darrer ús com a santuari romà. I és que aquest poblat va tenir gran importància durant aquesta época classica. Coneixem restes arqueològiques de gran interés, com una làpida romana, que actualment és al Museu de Menorca. O la figureta de bronze d'un guerrer, que actualment és a una col·lecció privada de Maó i que va ser trobat a les darreries del segle XIX. O fins i tot, tenim una estatueta d'un porc senglar al·lat, que sembla ser la cimera adornada d'un casc etrusc. El tresoret d'asos romans trobats a una casa prehistórica del poblat, durant les excavacions que va fer na Maria Lluissa Serra, posa encara més en evidencia la riques arqueològica d'aquest indret.
En definitiva, el talaiot de Torelló és un dels millors talaiots que tenim ara a Menorca, i posa en evidencia la complexitat arquitectónica que suposava la seva construcció, així com els enormes interrogants i llacunes que encara tenim respecte de la seva funció, cronología, i perduració en el temps.